Nowatorska czekolada przeciwdziałająca osteoporozie od dr. inż. Bartosza Błońskiego
Dr inż. Bartosz Błoński, pracujący na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu, w ramach swojego doktoratu wdrożeniowego, wprowadził do świata nauki czekoladę o szczególnych właściwościach. Produkt jest nie tylko smaczny, ale również zawiera witaminy D3 i K2 oraz wapń, które mogą pomóc w prewencji zmian osteoporotycznych.
Osteoporoza została okrzyknięta przez Światową Organizację Zdrowia jako chorobą wieku XXI. Chcąc przeciwdziałać jej skutkom, dr inż. Bartosz Błoński stworzył czekolady – gorzką i deserową – które mogą uzupełnić dietę osób cierpiących na tę chorobę.
Słodycz tej specjalnej czekolady pochodzi nie od sacharozy, ale od słodzika zwanego cukrem brzozowym, który obecnie jest najpopularniejszym na rynku. Według twórcy, przy spożywaniu tej czekolady, nie da się odróżnić jej smaku od tradycyjnej.
„Inspiracją była dla mnie obserwacja moich dziadków, którzy codziennie zażywają różnego rodzaju leki i suplementy” – powiedział dr inż. Bartosz Błoński „Moja czekolada to połączenie przyjemności ze zdrowotnymi korzyściami. To odpowiedź na potrzebę promowania prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej” – dodał.
Warunkiem stworzenia takiej czekolady była konieczność spełnienia określonych kryteriów – musiała być naturalna, wzbogacona o składniki prozdrowotne i przypominać tradycyjny produkt.
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach zauważa, że choć ta unikalna czekolada nie jest jeszcze produkowana na dużą skalę, to jej potencjał jest ogromny i mamy nadzieję, że jej sukces jest na wyciągnięcie ręki.