Figi – niezwykłe egzotyczne owoce i ich właściwości
Figi są wyjątkowo smacznymi egzotycznymi owocami, które w Polsce nie cieszą się jeszcze dużą popularnością. Niemniej jednak, ze względu na rosnącą dostępność w formie świeżej, mamy coraz więcej okazji do delektowania się ich soczystym, słodkim smakiem. Można je konsumować bezpośrednio, ale są one także doskonałym dodatkiem do różnych potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Można również przygotować z nich różnego rodzaju przetwory, takie jak dżemy, soki czy nawet nalewkę figową.
Egzotyczne figi to owoc figowca pospolitego (Ficus carica), drzewa pochodzącego z rejonów basenu Morza Śródziemnego. W naszych sklepach dostępne są najczęściej w sezonie od początku lata aż do późnej jesieni, zarówno w formie suszonej jak i świeżej.
Figi są niezwykle wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych. Są bogate w wiele witamin, takich jak witamina C, A, PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich również wiele minerałów takich jak magnez, wapń, żelazo, a także błonnik, pektyny oraz kwasy organiczne: cytrynowy, oksalowy i jabłkowy.
Właściwości zdrowotne fig są niezwykle zróżnicowane. Pomagają regulować trawienie, zapobiegają zaparciom, niestrawności i gazom. Wspierają również pracę serca i układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu we krwi. Figi są pomocne w walce z anemią, troszczą się o mocne kości i zęby, przeciwdziałając osteoporozie oraz wspomagają działanie układu nerwowego i łagodzą stres.
Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych figi nie są polecane osobom chorującym na cukrzycę. Mogą też sprzyjać występowaniu próchnicy. Dodatkowo, figi zawierają tyraminę, która może wywoływać bóle głowy, przez co nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na migrenę.